Abdominoplastia - Vatsan muodonkorjausleikkaus

<  Plastiikkakirurgia Abdominoplastia
plastiikkakirurgiaa Oulu Risto Varonen

Keskivartalon muodonkorjaus

Keskivartalon muodonkorjausleikkauksella poistetaan vatsan, kylkien ja/tai selän alueen ylimääräistä ihoa ja rasvakudosta. Kudosylimäärä voi tuottaa toiminnallista haittaa kuten hankausta, hautumista, hajua ja ihottumaa.Toimenpiteellä on usein asiakkaan elämänlaatua voimakkaasti parantava vaikutus.

Tyypillisesti toimenpide tehdään raskauden tai voimakkaan painonpudotuksen jälkitilojen korjaamiseksi.

Abdominoplastiassa on mahdollista korjata roikkuva alavatsa ja raskausarvet. Napa irrotetaan ympäröivästä ihosta ja sille tehdään uusi paikka samalle korkeudelle ihon kiristyksen jälkeen.  Ylimääräinen iho poistetaan.

Tarvittaessa toimenpiteen yhteydessä korjataan myös vatsanpeitteiden läpi pullistuva tyrä tai vatsalihasten erkauma, rectusdiastaasi. Erkauma aiheuttaa vatsalihasten toiminnallisia häiriöitä ja voimanpuutetta.

Toimenpiteeseen voidaan liittää selän ja kylkien muotoilu, jolloin kyseessä on torsoplastia.

Keskivartalon muodonkorjausleikkaus vaatii yksilöllisen suunnittelun. Hoitosuhde aloitetaan plastiikkakirurgin konsultaatiokäynnillä, jossa kartoitetaan asiakkaan kokonaistila.

Konsultaatiokäynti ei milloinkaan edellytä toimenpiteeseen ryhtymistä vaan asiakkaalla tulee olla riittävästi miettimisaikaa ennen leikkauspäätöksen tekoa.

Toimenpide tehdään nukutuksessa ja sen kesto on toimenpiteen laajuudesta riippuen 1,5 – 3 tuntia.  Leikkausarpi tulee pikkuhousurajaan tai sen alapuolelle. Arpien kypsymien voi viedä 3-12 kuukautta, sillä se on yksilöllistä.

Toimenpiteen jälkeen käytetään hoitoalueen tukitekstiilejä 3-6 viikon ajan. Toipumisaika leikkauksesta on 2-8 viikkoa riippuen toimenpiteen laajuudesta. Joissain tapauksissa vatsan muotoiluleikkauksesta voi saada Kelan korvausta.

Parhaan lopputuloksen edellytyksenä on, että toimenpiteen suorittaa alueen hoitoon kouluttautunut plastiikkakirurgi.