Reduktioplastia - Rintojen pienennys

<  Plastiikkakirurgia Reduktioplastia
Rintojen piennennys Oulussa

Rintojen pienennysleikkaus, reduktioplastia

 

 Rintojen pienennysleikkauksella on voimakas asiakkaan elämänlaatua parantava vaikutus. 

Rintojen pienennysleikkaukseen hakeutuvat usein henkilöt, joilla suuret rinnat aiheuttavat toiminnallista haittaa. Oireina ovat niska- hartiakivut, päänsärky ja selkävaivat. Kookkaat tai laskeutuneet rinnat voivat haitata liikuntaa, aiheuttaa hankaumia ja ihottumaa tai psyykkistä rasitetta.

Leikkaustarpeen arviointi

Rintojen pienennyksen leikkaustarve arvioidaan pisteyttämällä kolme eri tekijää: rinnan koko mitattuna kaulakuopasta nänniin, niska-hartiaoireet ja toimintakyvyn rajoittaminen. Rintojen pienennysleikkaus katsotaan sairaudenhoidoksi, kun rintojen koko on suhteessa vartaloon suuri ja haittaavat oireet ovat huomattavia.

Rinnat muotoillaan uudelleen

Rintojen pienennysleikkauksessa kookkaiden rintojen massaa pienennetään ja laskeutuneet rinnat kohotetaan ylemmäs. Myös on nännipihoja eli areoloita voidaa pienentää. Jäljelle jäävä kudos muotoillaan uudelleen ja nänni nostetaan sen oikealle paikalle. Rinnoista voidaan saada pienemmät, kiinteämmät, pyöreämmät, kapeammat ja kohotetummat. Halutessa rintojen alkuperäinen muoto voidaan säilyttää. Tavoitteena on korkea esteettinen lopputulos, mikä edellyttää kirurgilta hyvää kolmiulotteista hahmotuskykyä. Mahdollisuus  imettää voidaan säilyttää mutta tähän vaikuttaa valittu leikkaustekniikka. Suositeltua kuitenkin on, että toimenpide tehdään lastenteon jälkeen.

Leikkausarpien koko riippuu asiakaskohtaisesti valitusta leikkaustekniikasta. Arpi tulee nännin ympärille ja suoraan alaspäin, joskus myös rinnanaluspoimuun. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Huolellinen suunnittelu johtaa laadukkaaseen lopputulokseen

Rintojen pienennysleikkaus edellyttää perusteellista suunnittelua, sillä jokainen potilastapaus on yksilöllinen. Rintojen pienennysleikkaus suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti potilaan toiveet huomioon ottaen. Leikkausta edeltävä rintojen kuvantamistarve, mammografia ja ultraääni, riippuu potilaan iästä ja mahdollisista aikaisemmista rintalöydöksistä.

Rintojen pienennysleikkauksesta voi saada Kela-korvausta ja se luokitellaan sairaudenhoidoksi. Kevyt liikunta on sallittua 1-2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikkauksen jälkeen tukiliivejä tulee käyttää 1 kuukauden ajan.